Automatic translation
SpanishPortugueseFrenchGermanItalianRussian
Supporters

Motoraid

 

REV'IT!

 

3P Racing

 

ELPA

 

eXTra Products

 

PlanetSim

 

Baja Designs

 

Travel Bookstore

 

NRG

 

Sena

 

Motomax

 

Flipped Horizons

   

Οικονομική Μακεδονίας

 

Moto Market

 

Cobrra

 

Atlas Panniers

 

Fifth Element

 

ANEK

 

Bikegear

 

Ω2

Αίγυπτος: Από το Νείλο στην Ερυθρά Θάλασσα!

   Είναι γνωστό στους ταξιδιώτες πως η Αίγυπτος αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες χώρες για να μπει κανείς με το δικό του όχημα… Από την εποχή των Φαραώ, οι Αιγύπτιοι φημίζονταν για την ανεπτυγμένη, για εκείνα τα χρόνια, και πολύπλοκη γραφειοκρατία τους. Το κράτος ευημερούσε χάρη στη βαριά φορολογία που πλήρωναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και ειδικά τα διερχόμενα καραβάνια. Μερικές χιλιετίες αργότερα φαίνεται πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η γραφειοκρατία παραμένει σχεδόν η  ίδια, ενώ η βαριά φορολογία συνεχίζει να πέφτει σαν πέλεκυς σε όποιον θέλει να γευτεί το «δώρο του Νείλου»…

Μετά από εξήμισι ώρες, κατάφερα να διασχίσω κάποια από τα δυσκολότερα σύνορα της Αφρικής και του κόσμου όλου. Ώρα ν' απολαύσω τη βαρκάδα στα νερά του Νείλου...

Μετά από εξήμισι ώρες, κατάφερα να διασχίσω κάποια από τα δυσκολότερα σύνορα της Αφρικής και του κόσμου όλου. Ώρα ν’ απολαύσω τη βαρκάδα στα νερά του Νείλου…

   Επί εξήμισι ώρες έτρεχα από γραφείο σε γραφείο για να βγάλω αιγυπτιακές πινακίδες για τη μοτοσυκλέτα μου, να πληρώσω φόρους, παράβολα για να μπω στο συνοριακό σταθμό, παράβολα για να βγω απ’ το συνοριακό σταθμό, παράβολα για να ελέγξουν τα μπαγκάζια μου, παράβολα για να ελέγξουν την υγεία μου (ποτέ δεν το έκαναν βέβαια) και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς για να ξεζουμίσει έναν ταξιδιώτη… Ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε να προμηθευτώ ντόπιες πινακίδες για το Μπαομπάμπη μου. Ποτέ δεν είχα χρειαστεί τόση ώρα για να διασχίσω σύνορα, αλλά όταν τα κατάφερα, ήμουν χαρούμενος. Άλλωστε, μόλις μέχρι πριν λίγα χρόνια, κάθε ταξιδιώτης έπρεπε να βάλει το όχημά του σε καράβι, που έκανε τρεις μέρες να φτάσει απ’ το Σουδάν στην Αίγυπτο. Τότε η διαδικασία ήταν πολύ πιο ακριβή και πολύπλοκη.

Το Παλιό Παζάρι του Ασουάν

Το Παλιό Παζάρι του Ασουάν

   Η πρώτη μου στάση στην Αίγυπτο ήταν στο Abu Simbel. Οι πρώτοι ναοί που αντίκρισα στη χώρα, ήταν και οι πιο εντυπωσιακοί! Τα μεγαλοπρεπή κατασκευάσματα του Ραμσής του Β’ είχαν λαξευτεί στο βραχώδη λόφο μεταξύ του 1274 και του 1244 π.Χ.. Πιο πρόσφατα, οι ναοί κινδύνευαν από τα νερά της τεχνητής Λίμνης Nasser. Έτσι ολόκληρα τα κτίσματα έγιναν δύο χιλιάδες κομμάτια βάρους από δέκα έως σαράντα τόνους έκαστο! Η μεταφορά των ναών στο Abu Simbel ολοκληρώθηκε το 1968.

Οι μεγαλοπρεπείς ναοί του Ραμσής του Β' είχαν λαξευτεί στο βραχώδη λόφο μεταξύ του 1274 και του 1244 π.Χ.. Έπρεπε να μεταφερθούν ολόκληροι για να γλιτώσουν από τα νερά της τεχνητής Λίμνης Nasser!

Οι μεγαλοπρεπείς ναοί του Ραμσής του Β’ είχαν λαξευτεί στο βραχώδη λόφο μεταξύ του 1274 και του 1244 π.Χ.. Έπρεπε να μεταφερθούν ολόκληροι για να γλιτώσουν από τα νερά της τεχνητής Λίμνης Nasser!

   Συνήθως ακολουθούσα το Νείλο στην πορεία μου προς τα βόρεια. Εξερεύνησα τη γραφική πόλη του Ασουάν, το Kom Ombo (Όμβοι), το Edfu (Απολλινόπολις), την Esna (Λατόπολις) και το Λούξορ. Σε κάθε μου βήμα έμενα έκπληκτος όταν επισκεπτόμουν τους αρχαίους, αιγυπτιακούς ναούς και τάφους! Κάθε εκατοστό των μνημείων στολίζεται από εντυπωσιακά ανάγλυφα. Δε μπορούσα να πάψω να τα θαυμάζω και να φαντάζομαι πόσο μεγαλοπρεπής ήταν αυτός ο πολιτισμός, ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Προσπαθούσα να φανταστώ την ηλικία αυτών των μνημείων, αλλά είναι κάτι που δεν το χωρά ο νους… Πρόκειται για μοναδικά μνημεία που κατασκευάστηκαν τρεις, τέσσερις, μέχρι και πέντε χιλιάδες χρόνια πριν!

Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Λούξορ στις αρχαίες Θήβες συνδεόταν με τους ναούς του Καρνάκ μέσω της Λεωφόρου των Σφιγγών, μήκους τριών χιλιομέτρων.

Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Λούξορ στις αρχαίες Θήβες συνδεόταν με τους ναούς του Καρνάκ μέσω της Λεωφόρου των Σφιγγών, μήκους τριών χιλιομέτρων.

   Στο Λούξορ αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι μοναδικό… Η Magic Horizon ανέλαβε να μ’ ανεβάσει στους ουρανούς μέσα σ’ ένα αερόστατο, πετώντας πάνω απ’ το Νείλο και τα μεγαλοπρεπή μνημεία των αρχαίων Θηβών! Πρώτη φορά έμπαινα σε αερόστατο κι ήταν αξέχαστη εμπειρία. Η πτήση ήταν τόσο ήσυχη… Ούτε που κατάλαβα πότε απογειωθήκαμε. Ξαφνικά είδα πως η Γη βρισκόταν αρκετά μέτρα κάτω απ’ τα πόδια μου! Δε φορούσα κράνος ή ζώνη ασφαλείας. Δεν καθόμουν καν. Στεκόμουν όρθιος σ’ ένα καλάθι κι ένιωθα απολύτως ελεύθερος καταμεσής τ’ ουρανού!

Η Magic Horizon ανέλαβε να μ' ανεβάσει στους ουρανούς μέσα σ' ένα αερόστατο, πετώντας πάνω απ' το Νείλο και τα μεγαλοπρεπή μνημεία των αρχαίων Θηβών!

Η Magic Horizon ανέλαβε να μ’ ανεβάσει στους ουρανούς μέσα σ’ ένα αερόστατο, πετώντας πάνω απ’ το Νείλο και τα μεγαλοπρεπή μνημεία των αρχαίων Θηβών!

   Επισκέφτηκα τα Δένδαρα για να θαυμάσω ακόμη έναν εντυπωσιακό ναό από την εποχή των Φαραώ. Κάπου εκεί ξεκίνησαν οι μπελάδες μου με την αιγυπτιακή αστυνομία, που δε θα τελείωναν μέχρι να βγω από τη χώρα, περίπου δυο μήνες αργότερα… Συνήθως με αντιμετώπιζαν είτε ως τρομοκράτη είτε ως V.I.P.. Όταν στάθμευσα τη μοτοσυκλέτα μου στο Κάιρο και κλείδωσα το κράνος μου εκεί, κάποιοι ασφαλίτες κατέστρεψαν την ενδοεπικοινωνία της Sena, αφού νόμιζαν πως είναι βόμβα!!! Πέρασα ατελείωτες ώρες σε αστυνομικά τμήματα για ανάκριση, ενώ πολλές φορές με συνόδευαν όταν οδηγούσα ή ακόμη κι όταν περπατούσα! Ποτέ δεν πέρασα τόσο χρόνο με αστυνομικούς σε άλλη χώρα…

Άλλη μια φορά με πέρασαν για τρομοκράτη... Όταν το κράνος μου ήταν κλειδωμένο στη μοτοσυκλέτα, κάποιοι «ταλαντούχοι», Αιγύπτιοι ασφαλίτες κατέστρεψαν την ενδοεπικοινωνία της Sena, αφού τη θεώρησαν βόμβα!!!

Άλλη μια φορά με πέρασαν για τρομοκράτη… Όταν το κράνος μου ήταν κλειδωμένο στη μοτοσυκλέτα, κάποιοι «ταλαντούχοι», Αιγύπτιοι ασφαλίτες κατέστρεψαν την ενδοεπικοινωνία της Sena, αφού τη θεώρησαν βόμβα!!!

   Έφτασα στο Κάιρο αφού επισκέφτηκα το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι που δημιουργήθηκε στον κόσμο. Το Κάιρο έχει τόσες ενδιαφέρουσες γειτονιές, που μια ‘βδομάδα δεν είναι αρκετή για να τις εξερευνήσει κανείς! Η επόμενή μου στάση ήταν στην ατμοσφαιρική Αλεξάνδρεια. Αυτή ήταν μια σπουδαία στιγμή για ‘μένα… Μετά από δυόμισι χρόνια αντίκρισα ξανά τη Μεσόγειο! Την είχα αποχαιρετήσει στο Μαρόκο. Έκτοτε διέσχισα τις αχανείς ερήμους και τις σαβάνες της Αφρικής, χώθηκα στις πυκνές της ζούγκλες, ανέβηκα στα βουνά της, έφτασα στο νοτιότερο άκρο της ηπείρου και βγήκα ξανά αλώβητος στη Μεσόγειο! Κάπου εδώ ένας τεράστιος κύκλος κλείνει…

Αυτός ο δερβίσης περιστρεφόταν αδιάκοπα σα σβούρα επί είκοσι λεπτά, ενώ συγχρόνως έκανε κινήσεις ακριβείας στο καραβάν σεράι Al-Ghouri! Απορούσα πώς στεκόταν στα πόδια του μετά απ' αυτό...

Αυτός ο δερβίσης περιστρεφόταν αδιάκοπα σα σβούρα επί είκοσι λεπτά, ενώ συγχρόνως έκανε κινήσεις ακριβείας στο καραβάν σεράι Al-Ghouri! Απορούσα πώς στεκόταν στα πόδια του μετά απ’ αυτό…

   Ένα από τα μέρη που ονειρευόμουν να επισκεφτώ, παρόλο που ήταν πολύπλοκο κι εκτός της διαδρομής μου, ήταν η μυστικιστική Όαση της Σίβα! Πέρασα από το El Alamein και τη Marsa Matruh, όπου απόλαυσα το πρώτο μου μπάνιο στη θάλασσα για το 2016 κι ήταν στα τιρκουάζ νερά της Μεσογείου. Η Όαση της Σίβα βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα απ’ την ακτή, καταμεσής της ερήμου, δίπλα στα σύνορα με τη Λιβύη. Είναι ένας απομακρυσμένος, γαλήνιος παράδεισος. Τα φοινικοδάση και οι φυσικές πηγές αποτελούσαν καταφύγιο για τους ταξιδιώτες της ερήμου από τ’ αρχαία χρόνια. Εκεί πήγε κι ο Αλέξανδρος για να επισκεφτεί το σπουδαίο Μαντείο του Άμωνα, όπου οι ιερείς τον αναγνώρισαν ως υιό του θεού. Το Shali Lodge μου προσέφερε μια άνετη διαμονή, αλλά και προστασία απ’ τη ζέστη. Οι χοντροί τοίχοι του παραδοσιακού, πολυτελούς ξενώνα, φτιαγμένοι από λάσπη, έκαναν θαύματα! Την υπόλοιπη ώρα δροσιζόμουν στις φυσικές πηγές, βλέποντας τους φοίνικες πάνω απ’ το κεφάλι μου…

Το Shali Lodge αποτελείται από χοντρούς τοίχους που είναι χτισμένοι με πέτρες, λάσπη και αλάτι. Έτσι κρατούσαν οι αυτόχθονες τα σπίτια τους δροσερά και μέχρι σήμερα η παράδοση αυτή κάνει θαύματα!

Το Shali Lodge αποτελείται από χοντρούς τοίχους που είναι χτισμένοι με πέτρες, λάσπη και αλάτι. Έτσι κρατούσαν οι αυτόχθονες τα σπίτια τους δροσερά και μέχρι σήμερα η παράδοση αυτή κάνει θαύματα!

   Ήταν ώρα να ξεκινήσω τη δυσκολότερη και σπουδαιότερη αποστολή που έπρεπε να φέρω εις πέρας στην Αίγυπτο… Έπρεπε να διασχίσω τη Διώρυγα του Σουέζ, για να φτάσω στη Χερσόνησο του Σινά. Αυτό απαγορεύεται για τις μοτοσυκλέτες για λόγους που μόνο οι άκρως μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου γνωρίζουν! Υπάρχουν αρκετές φασαρίες με τους αντάρτες στο Βόρεια Σινά, όπου ούτως ή άλλως δε θα πλησίαζα. Το Νότιο Σινά, ωστόσο, είναι ασφαλές και μαγευτικό. Δεν ήταν μόνο πως ήθελα να επισκεφτώ την περιοχή. Έπρεπε να την επισκεφτώ για να συνεχίσω το οδοιπορικό μου. Άλλος τρόπος να φτάσω στη Μέση Ανατολή δεν υπήρχε! Γι’ αυτό αγωνιζόμουν επί ένα μήνα να μου δώσουν ειδική άδεια για να διασχίσω την άτιμη Διώρυγα του Σουέζ. Τελικά κατάφερα να συνεχίσω το ταξίδι μου προς την Ανατολή χάρη σε κάποιους καταπληκτικούς, ντόπιους μοτοσυκλετιστές…

Έτσι ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο. Είναι κρίμα που αποδείχτηκε φθινόπωρο...

Έτσι ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο. Είναι κρίμα που αποδείχτηκε φθινόπωρο…

   Ένα προσκύνημα στο ιστορικό, ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ήταν απαραίτητο μετά από τέτοια επιτυχία! Οι φιλικοί μοναχοί με καλωσόρισαν κι έγινα μέρος της μοναστικής κοινότητας για λίγες μέρες. Ανέβηκα στην Αγία Κορυφή του Όρους Σινά, όπου χριστιανοί, μουσουλμάνοι και ιουδαίοι πιστεύουν πως ο Θεός παρέδωσε εκεί τις Δέκα Εντολές στο Μωυσή. Ένιωθα την ιερότητα του τόπου σε κάθε μου βήμα και ήμουν ευγνώμων που κατάφερα να φτάσω εκεί.

To ιστορικό, ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες μοναστικές κοινότητες του κόσμου που λειτουργεί αδιάκοπα. Εκεί φυλάσσεται μια πολύτιμη συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων, η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά από αυτήν του Βατικανού.

To ιστορικό, ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες μοναστικές κοινότητες του κόσμου που λειτουργεί αδιάκοπα. Εκεί φυλάσσεται μια πολύτιμη συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων, η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά από αυτήν του Βατικανού.

   Μερικές εγκόσμιες απολαύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν το τελευταίο πράγμα που χάρηκα στην Αίγυπτο. Επέλεξα τη μικρή, μποέμικη κωμόπολη του Dahab, που περιβάλλεται από τα πιο όμορφα υποθαλάσσια τοπία που έχω δει! Είναι παράδεισος για δύτες, αλλά και για όσους θέλουν ν’ απολαύσουν το τοπίο με μια μάσκα κι έναν αναπνευστήρα. Η Dive Urge ήταν η καταδυτική εταιρεία που ανέλαβε να με ξεναγήσει στα θαύματα αυτά της φύσης. Ο βυθός της θάλασσας ήταν γεμάτος κοράλλια και πολύχρωμα, εξωτικά ψάρια. Ένιωθα σα να πρωταγωνιστώ σε ντοκιμαντέρ!

Το βόρειο κομμάτι της Ερυθράς Θάλασσας θεωρείται παράδεισος για τους δύτες, εξαιτίας των κοραλλιών και των πολύχρωμων, εξωτικών ψαριών του. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα υποθαλάσσια τοπία που 'χω δει!

Το βόρειο κομμάτι της Ερυθράς Θάλασσας θεωρείται παράδεισος για τους δύτες, εξαιτίας των κοραλλιών και των πολύχρωμων, εξωτικών ψαριών του. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα υποθαλάσσια τοπία που ‘χω δει!

   Μετά από δυο μήνες και 5.650 χιλιόμετρα στην Αίγυπτο, μπορώ με σιγουριά να πω ότι άξιζε τον κόπο και τα προβλήματα που αντιμετώπισα. Έκανα αρκετούς φίλους σ’ όλη τη χώρα, που με βοηθούσαν σε κάθε μου βήμα. Ήξερα πως η Αίγυπτος αποτελεί μια από τις δυσκολότερες χώρες στον κόσμο για να μπει κανείς με το δικό του όχημα. Ωστόσο, είναι εύκολο, φθηνό κι απολαυστικό να την επισκεφτεί κανείς με αεροπλάνο. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η ασφάλεια δεν αποτελεί πια πρόβλημα, ενώ υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αξιοθέατων: μεγαλοπρεπή, αρχαία μνημεία, εξωτικές παραλίες, μαγικές έρημοι, δροσερές οάσεις, ο ατμοσφαιρικός Νείλος και άλλα…

Στην Αίγυπτο γιόρτασα χίλιες «τρελές» μέρες στους δρόμους της Αφρικής!

Στην Αίγυπτο γιόρτασα χίλιες «τρελές» μέρες στους δρόμους της Αφρικής!

Μπορείτε να δείτε το χάρτη με περισσότερες φωτογραφίες και ανταποκρίσεις στο: Live Trip Traveller

 

Where is mad nomad
Τα βιβλία μου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο σχετικά με το ταξίδι μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

 

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

Ταξιδεύω άρα υπάρχω   Facebook

Newsletters
Loading...Loading...


TED Talks

Η ομιλία μου στο TEDx Komotini

TEDx
Interview

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το greece2india

Asia
Awarded by
Jupiter's Traveller