Automatic translation
SpanishPortugueseFrenchGermanItalianRussian
Supporters

Motoraid

 

Mosko Moto

 

3P Racing

 

Moto Market

 

Niviuk

 

Photoagora

 

Davanopoulos

 

eXTra Products

 

Carner

 

Θεσμός

 

Hatziaslanis Service

 

Melemenidis Body Works

 

NRG Motoaction

 

Ρεκτιφιέ Κουρνούτης

 

moto-parts.gr

 

Gavrilos Koutsolikakis Tyres

 

Ntalos Tyres

 

PlanetSim

 

Busy Unicorns

 

Ω2

 

Ela Afrika

 

Why Not Cycles

Γενικά

Γιατί ταξίδεψα μόνος

   Οι περισσότεροι παραξενεύονται από την επιλογή να γίνει ένα ταξίδι μοναχικό, χωρίς ούτε έναν συνοδοιπόρο. Σίγουρα οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η επιλογή αυτή είναι αυξημένοι, αφού ένα άτομο μόνο του είναι πιο ευάλωτο στις απειλές από εγκληματίες και επιπλέον σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας είναι πολύ πιο δύσκολη η σωτηρία του ατόμου αν δεν έχει βοήθεια από κανέναν άλλο.

   Από την άλλη πλευρά, ένα ταξίδι τόσο μεγάλης διάρκειας είναι σχεδόν απίθανο να διεξαχθεί επιτυχώς έστω και με ένα ακόμη άτομο. Ας σκεφτεί κανείς ότι ο ταξιδιώτης αυτός έχει αφιερώσει δύο χρόνια από τη ζωή του για την προετοιμασία ενός ταξιδιού που αποτελεί ένα μεγάλο του όνειρο, έχει θυσιάσει αμέτρητο προσωπικό χρόνο και χρήμα για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Δύο άτομα ταξιδεύοντας επί μήνες ή χρόνια, θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια σειρά αποφάσεων. Κάποιες φορές αυτές οι αποφάσεις θα είναι τόσο κρίσιμες, που πιθανών να απειλούν τη ζωή των ταξιδιωτών.

   Όπως γίνεται κατανοητό, αποκλείεται να λαμβάνονται καθημερινά κοινές αποφάσεις και από τα δύο άτομα χωρίς διενέξεις. Εάν αυτές οι διενέξεις δεν οδηγήσουν στη διάλυση του ταξιδιού, θα του στερήσουν τουλάχιστον την απόλαυση, τη χαρά, τη μαγεία για την οποία κάθε ταξιδιώτης ξεκινά ένα τέτοιο ταξίδι. Αυτός είναι ο λόγος που τέτοια ταξίδια γίνονται συνήθως από μεμονωμένα άτομα.

   Φυσικά, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα άτομα που θα έκαναν το ταξίδι μου πιο ευχάριστο αν με συντρόφευαν. Αυτά τα άτομα, όμως, είναι μετρημένα. Οι άνθρωποι που θα έκαναν ένα τέτοιο ταξίδι είναι ούτως ή άλλως μετρημένοι. Άτομο που θα έκανε το ταξίδι μου πιο ευχάριστο και ταυτόχρονα ήθελε να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι, δε γνώριζα τότε.

   Το κατά πόσο είναι ευχάριστο για κάποιον να ταξιδεύει μόνος του εξαρτάται, φυσικά, και από το χαρακτήρα του. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη για παρέα ή για να μοιραστώ εκείνη τη στιγμή τις εμπειρίες μου με κάποιο άλλο άτομο, όπως αισθάνονται οι περισσότεροι. Απολαμβάνω την ελευθερία που μου δίνει η μοναξιά και γεμίζοντας πάντα το χρόνο μου με διάφορες δραστηριότητες που αγαπώ, δε βαριέμαι ποτέ. Η σημαντικότερη από αυτές τις δραστηριότητες είναι η φωτογράφηση, η οποία μου αρέσει ιδιαίτερα. Σ’ αυτό το ταξίδι τράβηξα 15.000 φωτογραφίες. Επίσης, αφιέρωνα καθημερινά αρκετή ώρα γράφοντας το ημερολόγιό μου, το οποίο έφτασε τις 1.900 σελίδες. Το γράψιμο αποτελεί μια ακόμη δραστηριότητα που λατρεύω.

   Εκτός αυτών, βρισκόμενος συνέχεια σε καινούριους τόπους με διαφορετικές κοινωνίες, αφιέρωνα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου στην εξερεύνηση των κοινωνιών αυτών. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του μοναχικού ταξιδιού είναι ότι ο ταξιδιώτης είναι πιο ανοιχτός στην επαφή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν κανείς έχει την παρέα του, δεν κάνει τόσο συχνά τον κόπο να στραφεί προς άλλα άτομα. Όταν, όμως, είναι μόνος και νιώθει την ανάγκη να συζητήσει με κάποιον, τότε στρέφεται στα άτομα που υπάρχουν γύρω του. Έχει, λοιπόν, περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσει τους ντόπιους κατοίκους που τον περιβάλλουν, πράγμα που για ‘μένα είναι πολύ σπουδαίο.

   Επίσης, αν ταξίδευα με κάποιο άλλο άτομο, θα ήταν πιο δύσκολο να μας φιλοξενήσουν και σίγουρα δε θα συνέβαινε όσες φορές συνέβη. Θα ήταν πιο δύσκολο για δύο ταξιδιώτες μαζί να μπουν στη ζωή ενός ντόπιου ή μιας οικογένειας. Ακόμη, οι περισσότεροι δε θα μου εκμυστηρεύονταν κάποια ευαίσθητα θέματα που συζητώνται μόνο μεταξύ ανδρών.

   Όντας μόνος, αποκόπηκα από την ελληνική κουλτούρα, που θα με ακολουθούσε σε κάποιο βαθμό αν ταξίδευα με άλλον Έλληνα. Επίσης, δε δεχόμουν την επιρροή ξένης κουλτούρας που θα δεχόμουν αν ταξίδευα με κάποιον Αμερικάνο, Γάλλο ή άλλον. Έτσι, σε κάθε νέα κοινωνία που βρισκόμουν, απορροφώμουν από την τοπική κουλτούρα, που ήταν κάτι νέο για ‘μένα και μου δίδασκε πολλά. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενά μου.

   Παρόλ’ αυτά, είναι αλήθεια πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπιζα στο ταξίδι μου ήταν ότι δε βρισκόταν δίπλα μου το κορίτσι μου (το όποιο κορίτσι μου). Δυστυχώς, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Οι επιλογές που είχα, λοιπόν, ήταν είτε να ταξιδέψω μόνος μου είτε να μην ταξιδέψω καθόλου και να μείνω με το κορίτσι μου. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο επιλογές διαλέγω πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη να ταξιδέψω έστω και μόνος μου και γι’ αυτό το κάνω. Ωστόσο, όλες μου οι προσπάθειες πάντα επικεντρώνονται γύρω από την εύρεση μιας συνοδοιπόρου που θα έκανε πιο ευχάριστη τη ζωή μου και τα ταξίδια μου και που το ίδιο θα έκανα κι εγώ γι’ αυτήν. Τουλάχιστον για ‘μένα, είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το πιο απαραίτητο συστατικό για την ευχαρίστηση ενός ταξιδιού μου.

   Με λίγη περισσότερη και πιο μελετημένη προετοιμασία είναι εφικτό ένα τέτοιο ταξίδι με ένα μόνο άτομο. Οι κίνδυνοι μειώνονται ως κάποιο βαθμό μετά από προσεκτικό σχεδιασμό του ταξιδιού και κατάλληλη εκπαίδευση γύρω από θέματα κυρίως υγείας, που είναι αυτά που απειλούν περισσότερο τον ταξιδιώτη.

 

Διανυκτερεύσεις

   Ένα μεγάλο μέρος των διανυκτερεύσεων γινόταν στην ύπαιθρο με αντίσκηνο. Εκτός από το ότι μου αρέσει πολύ περισσότερο η ζωή στη φύση και ο ύπνος κάτω από τα αστέρια, αυτό μου δίνει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, αφού μπορώ να σταματώ όποτε και όπου θέλω και όχι μόνο όπου υπάρχει ξενοδοχείο. Από την Ινδία κι ύστερα, όταν έμαθα για τους συλλόγους ανταλλαγής φιλοξενίας (βλέπε Συνδέσμους), βρισκόταν πολλές φορές άνθρωποι που ήθελαν να με φιλοξενήσουν σε πόλεις. Σε ξενώνα διανυκτέρευα μόνο αν δε βρισκόταν κάποιος να με φιλοξενήσει και χρειαζόμουν να πλυθώ ή όταν ήμουν σε κατοικημένο μέρος και δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για κατασκήνωση.

Accommodation

Τα άλλα μέρη όπου κοιμήθηκα για 4 νύχτες ήταν σε τελωνεία, πλοίο και στο πεζοδρόμιο.

 

Φαγητό και Νερό

   Το φαγητό, συνήθως, το ετοίμαζα ο ίδιος με υλικά που αγόραζα από τοπικά καταστήματα και είχα πάντα μαζί μου. Χρησιμοποιούσα ένα ειδικό γκαζάκι που λειτουργεί με βενζίνη (Coleman Feather 442) και ανοξείδωτο κατσαρολάκι δύο λίτρων. Στην Ινδία σπάνια μαγείρευα, γιατί υπάρχουν παντού πάμφθηνα εστιατόρια, οπότε έτρωγα σε αυτά. Σε κάποιες άλλες χώρες όπου έβρισκα μερικές φορές φθηνά μαγειρεία, έτρωγα συνήθως εκεί το μεσημέρι και αν κατασκήνωνα το βράδυ, μαγείρευα.

   Νερό έπινα από πηγές ή ποτάμια όταν βρισκόμουν στο βουνό ή από οποιαδήποτε βρύση όταν βρισκόμουν αλλού. Δε χρειάστηκε ποτέ να το βράσω για να σκοτωθούν τα μικρόβια και περιέργως δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας.

 

Στατιστικά
Number of days in each country
Σύνολο ημερών : 806

Distance covered in each country
Σύνολο χιλιομέτρων : 72.984

 

We’re on the road
Τα βιβλία μου

Το βιβλίο μου σχετικά με το ταξίδι μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

 

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

Ταξιδεύω άρα υπάρχω   Facebook

Newsletters
Loading...Loading...


TED Talks

Η ομιλία μου στο TEDx Komotini

TEDx
Interview

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το greece2india

Asia
Awarded by
Jupiter's Traveller
Social media
Instagram   Instagram   Instagram