Automatic translation
SpanishPortugueseFrenchGermanItalianRussian
Supporters

Motoraid

 

Mosko Moto

 

3P Racing

 

Moto Market

 

Niviuk

 

Photoagora

 

Davanopoulos

 

eXTra Products

 

Carner

 

Θεσμός

 

MB safety & print

 

Hatziaslanis Service

 

Melemenidis Body Works

 

NRG Motoaction

 

Ρεκτιφιέ Κουρνούτης

 

moto-parts.gr

 

Gavrilos Koutsolikakis Tyres

 

Ntalos Tyres

 

PlanetSim

 

Busy Unicorns

 

Ω2

 

Ela Afrika

 

Why Not Cycles

Μέση Ανατολή

Ιορδανία (Μάιος 2016)

Βίζα

Έκδοση: Στα σύνορα

Διάρκεια: Ενός μήνα, μιας εισόδου

Κόστος: 86 ευρώ

 

Σύνορα

Ισραήλ – Ιορδανία (Aqaba): Κυκλοφορούν φήμες πως ταξιδιώτες με ξένες μοτοσυκλέτες δεν επιτρέπεται να μπουν στην Ιορδανία. Αυτό αναφέρει ακόμη και το έγγραφο με τις οδηγίες που δίνεται στην πλευρά του Ισραήλ. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν ισχύει! Δεν είχα κανένα πρόβλημα να μπω στην Ιορδανία με τη μοτοσυκλέτα μου και ούτε άλλοι ταξιδιώτες που συνάντησα είχαν πρόβλημα.
Ο καινούριος νόμος υπαγόρευε πως ακόμη και στην ειδική οικονομική ζώνη της Aqaba, η βίζα πληρώνεται. Το πλεονέκτημα είναι πως, αν κανείς μπει στη χώρα μέσω της Aqaba, μπορεί να πάρει τα χρήματα για τη βίζα πίσω σε περίπτωση που μείνει στη χώρα πάνω από δυο μέρες και βγει από τα ίδια σύνορα. Στη δική μου περίπτωση αυτό λειτούργησε άψογα. Ωστόσο, ακόμη καλύτερη προσφορά, ειδικά αν κανείς σκοπεύει να επισκεφτεί τα αρχαιολογικά μνημεία, είναι το Jordan Pass. Πρέπει να το αγοράσει κανείς μέσω διαδικτύου προτού μπει στη χώρα. Πληρώνοντας σχεδόν το ίδιο ποσό, μπορεί κανείς να επισκεφτεί δωρεάν ένα σωρό αρχαιολογικούς χώρους και δε χρειάζεται να πληρώσει επιπλέον για τη βίζα. Εκτός των άλλων, έπρεπε να πληρώσω 39 ευρώ για ασφάλεια μοτοσυκλέτας ενός μήνα, που είναι υποχρεωτική. Τέλος, ακόμη και με το πολύπτυχο, έπρεπε να πληρώσω άλλα 29 ευρώ τελωνειακούς δασμούς για τη μοτοσυκλέτα.

Ιορδανία – Ισραήλ (Aqaba): Πήρα πίσω τα χρήματα για τη βίζα, πλήρωσα 5 ευρώ για φόρο αναχώρησης και βγήκα από την Ιορδανία χωρίς πρόβλημα.

 

Ψηφιακοί χάρτες

Οι Open Street Maps έχουν αρκετές λεπτομέρειες, ακόμη και για εκτός δρόμου διαδρομές.

Ωραίες εκτός δρόμου διαδρομές, αξιοθέατα, μέρη για ελεύθερη κατασκήνωση και άλλα χρήσιμα: μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή GPX.

 

Ελεύθερη κατασκήνωση

Η Ιορδανία είναι πολύ εύκολη χώρα για κατασκήνωση. Υπάρχει άπλετος χώρος στην έρημο, στα βουνά και αλλού, ενώ οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλικοί!

 

Ισραήλ (Ιούνιος 2016)

Βίζα

Έκδοση: Στα σύνορα

Διάρκεια: Τρεις μήνες, μιας εισόδου

Κόστος: Δωρεάν για τους περισσότερους Δυτικούς

 

Σύνορα

Ιορδανία – Ισραήλ (Aqaba): Είναι γνωστό πως η είσοδος και η έξοδος από το Ισραήλ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν κριθεί κανείς ύποπτος, πράγμα πολύ πιθανό για έναν overlander, θα πρέπει να περάσει από ανάκριση. Αν έχει κανείς σφραγίδες στο διαβατήριό του από αραβικές χώρες, θεωρείται πολύ πιο ύποπτος και θα πρέπει να εξηγήσει γιατί βρισκόταν εκεί, τι έκανε και αν έχει επαφές εκεί. Εννοείται πως δεν πρέπει να αναφερθεί καμιά επαφή με οτιδήποτε αραβικό και ειδικά παλαιστινιακό. Θα ήταν σοφό να σβήσει κανείς τέτοιες επαφές από το e-mail του, το Facebook, το κινητό τηλέφωνο κ.α.. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς στο Ισραήλ να περιμένει πως θα έχει ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιωτικό απόρρητο. Αν κριθεί κανείς ιδιαίτερα ύποπτος, θα του ζητηθεί να μπει στον λογαριασμό του e-mail του, το Facebook κ.λ.π.. Αν ο υπολογιστής του ή το κινητό του τηλέφωνο κατασχεθούν για πάνω από είκοσι λεπτά περίπου, σημαίνει πως αντιγράφονται όλα τα δεδομένα, για να εξεταστούν αργότερα απ’ τη Μοσάντ. Προσπαθήστε να φαίνεστε όσο γίνεται πιο “συμβατικός” και πολιτικά ουδέτερος. Ξέρω αρκετούς overlanders που αναγκάστηκαν να περάσουν από πέντε έως δώδεκα ώρες στα σύνορα! Ευτυχώς εγώ χρειάστηκα μόνο δυο ώρες.
Συνήθως οι ισραηλινές αρχές δε σφραγίζουν τα διαβατήρια. Χορηγούν μια κάρτα έτσι, ώστε να μη φαίνεται η επίσκεψή σας στο Ισραήλ και να γλιτώσετε τους μπελάδες στις αραβικές χώρες. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε οπωσδήποτε τις σφραγίδες στο διαβατήριό σας, θα πρέπει να το ζητήσετε αυτό και ν’ απαντήσετε τις ερωτήσεις σχετικά με τον λόγο που ζητάτε κάτι τέτοιο…
Θα ήταν καλό να έχετε πράσινη κάρτα για την ασφάλεια του οχήματός σας, η οποία ισχύει στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ. Διαφορετικά, θα πρέπει ν’ αγοράσετε στα σύνορα ισραηλίτικη ασφάλεια για τ’ όχημά σας, η οποία είναι ακριβή, όπως και τα περισσότερα αγαθά στο Ισραήλ.

Ισραήλ – Ελλάδα (Αεροδρόμιο Ben Gurion): Συνήθως ο μόνος τρόπος να μεταφέρει κανείς τ’ όχημά του από το Ισραήλ στην Ευρώπη είναι μέσω του πρακτορείου A. Rosenfeld Shipping Ltd.. Αν το μεταφέρει κανείς από την Ευρώπη προς το Ισραήλ, τότε έχει κι άλλες, φθηνότερες επιλογές, όπως τη Grimaldi. Η διαδικασία μέσω της A. Rosenfeld Shipping Ltd. είναι εύκολη. Είναι, όμως, πανάκριβη! Θα πρέπει να κανονίσετε τη μεταφορά διαδικτυακά κι ύστερα θα χρειαστείτε γύρω στις δυο ώρες για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία στη Haifa. Το πλοίο, συνήθως, αναχωρεί μια φορά τη βδομάδα. Η μεταφορά μιας μοτοσυκλέτας από τη Haifa του Ισραήλ μέχρι το Λαύριο κοστίζει 400 ευρώ και πάνω στη μοτοσυκλέτα μπορούν να μεταφερθούν και τα μπαγκάζια. Αν θέλετε να ταξιδέψετε με το πλοίο, δε θα είναι σίγουρο πως θα βρεθεί ελεύθερη καμπίνα μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτός αυτού, θα πρέπει να πληρώσετε το εξωφρενικό ποσό των 300 ευρώ ανά άτομο, που είναι τριπλάσιο από ένα μέσο αεροπορικό εισιτήριο! Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσετε 260 Shekels (60 ευρώ) στο λιμάνι της Haifa, ως φόρο για τη μοτοσυκλέτα. Το πλοίο κάνει τρεις μέρες να φτάσει στην Ελλάδα, ενώ το αεροπλάνο χρειάζεται περίπου δυόμισι ώρες. Αν πετάξετε, θα πρέπει να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα, για να έχετε χρόνο για πιθανές ανακρίσεις.

 

Ψηφιακοί χάρτες

Οι Open Street Maps ήταν οι μόνοι που είχαν πληροφορίες για το Ισραήλ, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα έγκυρες σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Ωραίες εκτός δρόμου διαδρομές, αξιοθέατα και μέρη για ελεύθερη κατασκήνωση: μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή GPX.

 

Ελεύθερη κατασκήνωση

Υπάρχουν κάποια μέρη για να κατασκηνώσετε ελεύθερα στην έρημο και τα δάση. Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι αρκετά διαδεδομένη στο Ισραήλ. Απλά σιγουρευτείτε ότι δε βρίσκεστε σε πεδίο βολής του ισραηλινού στρατού.

 

Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη (Ιούνιος 2016)

Βίζα

Δε χρειάζεται.

 

Σύνορα

Ισραήλ – Παλαιστίνη (Ιερουσαλήμ): Συνήθως, όταν μπαίνει κανείς στη Δυτική Όχθη, δεν τον σταματούν καν.

Παλαιστίνη – Ισραήλ (Jalame): Αρχικά δε μας επιτράπηκε ούτε καν να περάσουμε το μπλόκο με τη μοτοσυκλέτα! Κριθήκαμε επικίνδυνοι και μας ανάγκασαν να φύγουμε αμέσως! Αφού κάναμε ξεκάθαρο πως ήμασταν τουρίστες, μας επέτρεψαν να ξαναμπούμε στο Ισραήλ. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία μας στο: Παλαιστίνη: Υπάρχει;

 

Ελεύθερη κατασκήνωση

Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι εφικτή στην Παλαιστίνη, αλλά σιγουρευτείτε πως δε βρίσκεστε σε ευαίσθητη περιοχή και πως δε σας περνούν για Ισραηλινό.

 

PayPal
Supporting our project!

Fuel us!

We’re on the road
Τα βιβλία μου

Το βιβλίο μου σχετικά με το ταξίδι μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

 

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

Ταξιδεύω άρα υπάρχω   Facebook

Newsletters
Loading...Loading...


TED Talks

Η ομιλία μου στο TEDx Komotini

TEDx
Interview

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το greece2india

Asia
Awarded by
Jupiter's Traveller
Social media
Instagram   Instagram   Instagram