Automatic translation
SpanishPortugueseFrenchGermanItalianRussian
Supporters

Motoraid

 

Carner

 

3P Racing

 

Davanopoulos

 

eXTra Products

 

PlanetSim

 

Hatziaslanis Service

 

Melemenidis Body Works

 

NRG Motoaction

 

Ρεκτιφιέ Κουρνούτης

 

moto-parts.gr

 

Motomax

  Busy Unicorns  

Flipped Horizons

 

Θεσμός

 

Moto Market

 

Ω2

 

Why Not Cycles

Ιορδανία: Ένας βιβλικός προορισμός

Αφού βγήκα από την Αίγυπτο, διέσχισα τα 15 χιλιόμετρα ακτής που σήμερα ανήκουν στο Ισραήλ και μπήκα κατευθείαν στην Ιορδανία. Όλη μέρα διέσχιζα σύνορα. Πρώτη φορά πέρασα τέσσερις συνοριακούς σταθμούς σε μια μέρα. Ούτως ή άλλως, σχεδίαζα να επιστρέψω στο Ισραήλ. Η Ιορδανία ήταν η μόνη παράκαμψη που μπορούσα να κάνω στη Μέση Ανατολή. Η Στέλλα, μηχανόβια από κούνια, βρισκόταν στη σέλα μου για να εξερευνήσουμε μαζί την Ιορδανία και τον καταπληκτικό λαό της!

Ωχ, κάποιος μου έκλεψε το Μπαομπάμπη! Όχι, εντάξει, αυτή είναι η Στέλλα...

Ωχ, κάποιος μου έκλεψε το Μπαομπάμπη! Όχι, εντάξει, αυτή είναι η Στέλλα…

Στην Aqaba είχαμε ήδη την πρώτη μας ευχάριστη έκπληξη από τους Ιορδανούς. Ο Σπύρος προσφέρθηκε να μας φιλοξενήσει μέσω του CouchSurfing, αλλά δε μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα επακολουθούσε… Μείναμε έκπληκτοι όταν η οικογένειά του μας καλωσόρισε στα ελληνικά! Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και τότε άρχισαν να μας εξηγούν την ιστορία τους…

Τα δροσερά αναψυκτικά που πωλούνται στο δρόμο είναι ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσει κανείς τη ζέστη...

Τα δροσερά αναψυκτικά που πωλούνται στο δρόμο είναι ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσει κανείς τη ζέστη…

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει σήμερα στην Ιορδανία είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, που καταδιώχθηκαν εκεί όταν το Ισραήλ άρχισε να καταλαμβάνει την Παλαιστίνη το 1948. Η Ιορδανία είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα φιλόξενη στους πρόσφυγες από τις ταραγμένες, γειτονικές της χώρες. Οι γονείς του Σπύρου, όπως αρκετοί άλλοι Παλαιστίνιοι που γνωρίσαμε, σπούδαζαν στην Ελλάδα. Ταξιδεύουν στην Παλαιστίνη σχεδόν κάθε χρόνο και πάντα ονειρεύονται να επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα. Γεννήθηκαν ελληνορθόδοξοι και χαρήκαμε πολύ που ήμασταν μαζί τους τις ημέρες του ελληνικού Πάσχα, οπότε το γιορτάσαμε όλοι μαζί. Πήγαμε στο σπίτι τους σαν ξένοι και φύγαμε σα μέλη της οικογένειάς τους. Έτσι μας έκαναν να νιώθουμε…

Γιορτάζοντας το ελληνορθόδοξο Πάσχα με την οικογένεια του Σπύρου!

Γιορτάζοντας το ελληνορθόδοξο Πάσχα με την οικογένεια του Σπύρου!

Κοντά στην Aqaba βρίσκεται η Έρημος του Wadi Rum. Το να καβαλά κανείς δικάβαλο στην άμμο μ’ ένα σωρό μπαγκάζια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ευτυχώς, βρήκαμε σύντομα ένα απίθανο μέρος για να κατασκηνώσουμε ελεύθερα, μπροστά στο Φαράγγι Khazali! Αφήσαμε μερικά από τα πράγματά μας εκεί και πήγαμε να εξερευνήσουμε την έρημο με το Μπαομπάμπη. Τα φαράγγια και οι φυσικές γέφυρες που σχηματίζονται από τα βράχια είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, το πιο σαγηνευτικό ήταν η ήσυχη νύχτα κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια, που εκτείνονταν πάνω από την αχανή έρημο…

Είναι αξέχαστη εμπειρία να εξερευνά κανείς την Έρημο του Wadi Rum μ' ένα enduro και να κατασκηνώνει ελεύθερα στα φαράγγια της!

Είναι αξέχαστη εμπειρία να εξερευνά κανείς την Έρημο του Wadi Rum μ’ ένα enduro και να κατασκηνώνει ελεύθερα στα φαράγγια της!

Κατευθυνθήκαμε βόρεια μέσω της Οδού του Βασιλέα. Σήμερα είναι μια επαρχιακή, γραφική διαδρομή. Παλαιότερα ήταν ο δρόμος που συνέδεε τα τρία αρχαία βασίλεια της περιοχής. Μέσω αυτού ταξίδευαν καραβάνια εμπόρων, προσκυνητές, αλλά και στρατιές εισβολέων. Ανεβήκαμε μέχρι τα 1.600 μέτρα υψόμετρο, όπου τα βουνά είναι πράσινα και δροσερά. Εκεί βρίσκονται ενδιαφέροντα μεσαιωνικά κάστρα, όπως του Shobak και του Karak.

Η αρχαία Οδός του Βασιλέα περνά απ' ορεινά βοσκοτόπια, ρωμαϊκά ερείπια, κάστρα των Σταυροφόρων και βιβλικά προσκυνήματα. Αυτό είναι το Κάστρο Shobak, που χτίστηκε το 1115 από το βασιλιά των Σταυροφόρων Βαλδουίνο τον Α'.

Η αρχαία Οδός του Βασιλέα περνά απ’ ορεινά βοσκοτόπια, ρωμαϊκά ερείπια, κάστρα των Σταυροφόρων και βιβλικά προσκυνήματα. Αυτό είναι το Κάστρο Shobak, που χτίστηκε το 1115 από το βασιλιά των Σταυροφόρων Βαλδουίνο τον Α’.

Από τα υψίπεδα της Ιορδανίας, κατεβήκαμε στο χαμηλότερο σημείο της χώρας και ολόκληρης της γης! Η Νεκρά Θάλασσα, που είναι λίμνη στην πραγματικότητα, βρίσκεται περίπου 430 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το αστείο είναι πως όταν σταματά κανείς στο δρόμο στο επίπεδο της θάλασσας, έχει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή που εκτείνεται εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα! Η ζέστη εκεί ήταν αποπνικτική… Βρήκαμε μια απομονωμένη παραλία για να δροσιστούμε. Η περιεκτικότητα της Νεκράς Θάλασσας σε αλάτι είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο: 34%. Έχει πλάκα να κολυμπά κανείς εκεί… Επιπλέαμε όπως ποτέ πριν! Το νερό περιέχει επίσης πολλά ευεργετικά ορυκτά, που του δίνουν μια λιπαρή όψη και αίσθηση. Αυτό το νερό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πάει στα μάτια ή σε πληγές. Διαφορετικά, θα είναι επώδυνο!

Η Νεκρά Θάλασσα, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της γης, έχει περιεκτικότητα άλατος 34% κι αυτό σε κάνει να επιπλέεις όπως ποτέ πριν!

Η Νεκρά Θάλασσα, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της γης, έχει περιεκτικότητα άλατος 34% κι αυτό σε κάνει να επιπλέεις όπως ποτέ πριν!

Στο Amman, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε αρκετά μέλη της μικρής μοτοσυκλετιστικής κοινότητας. Η Ιορδανία ήταν μια χώρα όπου οι μοτοσυκλέτες απαγορεύονταν μέχρι πριν πέντε χρόνια περίπου! Από τότε που επιτράπηκαν, οι αντιπροσωπείες μοτοσυκλετών ξεφύτρωσαν σα μανιτάρια: Honda, Yamaha, KTM, BMW, Harley-Davidson, Indian και άλλες μάρκες… Η Στέλλα δανείστηκε μια Yamaha TW200 και οι νέοι μας φίλοι μας οδήγησαν στους χωματόδρομους των γειτονικών δασών. Ήταν μια όμορφη μέρα με τις μοτοσυκλέτες!

Η Στέλλα δανείστηκε μια Yamaha TW200 και χωθήκαμε στα δάση με τους ντόπιους μοτοσυκλετιστές που γνωρίσαμε!

Η Στέλλα δανείστηκε μια Yamaha TW200 και χωθήκαμε στα δάση με τους ντόπιους μοτοσυκλετιστές που γνωρίσαμε!

Αφιερώσαμε μερικές μέρες για να εξερευνήσουμε την περιοχή γύρω απ’ το Amman. Η παλιά πόλη του Salt ήταν αυτή που μας άρεσε περισσότερο. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη Γέρασα (Jerash), όπου σώζεται μια από τις καλύτερα διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις. Ενδιαφέρον είχε και η αρχαία Μήδαβα (Madaba) με τα σπουδαία μωσαϊκά της από τη βυζαντινή εποχή. Κάπου εκεί η Στέλλα έπρεπε να πετάξει για λίγο πίσω στην Ελλάδα, οπότε ολοκλήρωσα την περιήγηση της Ιορδανίας μονάχος.

Η αρχαία Μήδαβα (Madaba) φημίζεται για τα σπουδαία μωσαϊκά της από τη βυζαντινή εποχή. Το συγκεκριμένο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη.

Η αρχαία Μήδαβα (Madaba) φημίζεται για τα σπουδαία μωσαϊκά της από τη βυζαντινή εποχή. Το συγκεκριμένο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη.

Ήταν ώρα να κατευθυνθώ ανατολικά και να εξερευνήσω την έρημο. Βρισκόμουν πολύ κοντά στη Συρία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά δυστυχώς δε μπορούσα να επισκεφτώ κανένα απ’ αυτά τα κράτη είτε λόγω πολέμων είτε λόγω ισλαμικού φονταμενταλισμού… Επισκέφτηκα κάποια μεσαιωνικά κάστρα, όπως το Kharana και το Azraq, όπου είχε τη βάση του το 1917 ο θρυλικός Λόρενς της Αραβίας, όταν οργάνωνε την Αραβική Επανάσταση κατά των Τούρκων. Αυτό, όμως, που μ’ άφησε άφωνο ήταν το καραβάν σεράι, χαμάμ και κυνηγετικό καταφύγιο στο Amra… Είναι γεμάτο ζωηρές τοιχογραφίες του 8ου αιώνα, που απεικονίζουν κρασί και γυναίκες, ακόμη και γυμνές! Φανταστείτε πως το ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση οποιουδήποτε ζωντανού όντος, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλ’ αυτά, φαίνεται πως ο Αυτοκράτορας Ουαλίντ ο Α’ (705 – 715) βρήκε ένα απομονωμένο μέρος για να εκφραστεί ελεύθερα και να περάσει καλά με τους φίλους του…

Το ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση οποιουδήποτε ζωντανού όντος, αλλά το καραβάν σεράι Amra είναι γεμάτο ζωηρές τοιχογραφίες του όγδοου αιώνα που απεικονίζουν κρασί και γυναίκες, ακόμη και γυμνές!

Το ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση οποιουδήποτε ζωντανού όντος, αλλά το καραβάν σεράι Amra είναι γεμάτο ζωηρές τοιχογραφίες του 8ου αιώνα που απεικονίζουν κρασί και γυναίκες, ακόμη και γυμνές!

Στην έρημο απόλαυσα κάποιες καταπληκτικές, αληθινές εκτός δρόμου διαδρομές. Το έδαφος ήταν συνήθως πετρώδες, αλλά μπορούσα ν’ ανεβοκατεβαίνω τους λόφους και να χαράζω τη δική μου πορεία, έτσι όπως μου αρέσει! Μετά από μερικές ώρες έφτασα στο Κάστρο Tuba. Το κτίσμα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, αλλά το απόλαυσα περισσότερο από κάθε άλλο κάστρο λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας του. Δεν υπήρχε ψυχή στον ορίζοντα. Αποφάσισα να στήσω το αντίσκηνό μου στην αυλή του κάστρου. Πριν δεκατρείς αιώνες φιλοξενούσε καραβάνια με καμήλες που μετέφεραν λιβάνι. Τώρα φιλοξενεί μονάχα περιστασιακά κάποιους μυστήριους ταξιδευτές που κυνηγούν την περιπέτεια…

Απόλαυσα κάποιες καταπληκτικές, αληθινές εκτός δρόμου διαδρομές στην έρημο!

Απόλαυσα κάποιες καταπληκτικές, αληθινές εκτός δρόμου διαδρομές στην έρημο!

Άφησα για το τέλος την παγκοσμίως γνωστή αρχαία πόλη της Πέτρας, επειδή δεν ήμουν σίγουρος αν άξιζε να την επισκεφτώ. Αποτελεί τον ακριβότερο για να επισκεφτεί κανείς αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο που έχω ακούσει. Ένα ημερήσιο εισιτήριο για τους ξένους κοστίζει 65 ευρώ! Φιλοξενήθηκα από κάποιους Βεδουίνους ακριβώς δίπλα στην αρχαία πόλη των Ναβαταίων. Οι Ναβαταίοι εδραιώθηκαν στην περιοχή κι ανέπτυξαν ένα λαμπρό πολιτισμό, όχι επειδή είχαν ισχυρό στρατό, αλλά επειδή ήξεραν πώς να διαχειριστούν το πολύτιμο ύδωρ στην κατάξερη έρημο.

Μετά από μια σύντομη πεζοπορία από τη Μικρή Πέτρα, μέσω όμορφων τοπίων, φτάνει κανείς στο Μοναστήρι. Χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μαυσωλείο των Ναβαταίων και είναι μεγαλύτερο από το περιβόητο Θησαυροφυλάκιο!

Μετά από μια σύντομη πεζοπορία από τη Μικρή Πέτρα, μέσω όμορφων τοπίων, φτάνει κανείς στο Μοναστήρι. Χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μαυσωλείο των Ναβαταίων και είναι μεγαλύτερο από το περιβόητο Θησαυροφυλάκιο!

Μένει αναμφισβήτητα αξέχαστη η στιγμή που καθώς περπατά κανείς στο βαθύ φαράγγι, αντικρίζει ξαφνικά τη μεγαλοπρεπή πρόσοψη του Θησαυροφυλακίου! Εξίσου εντυπωσιακό είναι να το θαυμάζει κανείς από την κορυφή του φαραγγιού. Αφιέρωσα τέσσερις μέρες πεζοπορίας στην περιοχή για να εξερευνήσω τα φαράγγια, τους λόφους, τους ναούς, τα μαυσωλεία και τα σπήλαια, όπου μερικοί Βεδουίνοι κατοικούν μέχρι σήμερα. Η Πέτρα είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρων προορισμός, αλλά για να πω την αλήθεια, δε νομίζω πως αξίζει τελικά ένα τόσο ακριβό εισιτήριο, για κάποιον που ταξιδεύει οικονομικά. Άλλωστε, έχω επισκεφτεί παρόμοια, μεγαλοπρεπή μνημεία στην Αίγυπτο, που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά και τα εισιτήριά τους έχουν πιο λογικές τιμές.

Μερικά σπήλαια στην Πέτρα κατοικούνται εδώ και αιώνες από τους Βεδουίνους (και τα κατσίκια τους!).

Μερικά σπήλαια στην Πέτρα κατοικούνται εδώ και αιώνες από τους Βεδουίνους (και τα κατσίκια τους!).

Μετά από σχεδόν ένα μήνα και 2.000 χιλιόμετρα στη μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα Ιορδανία, έφαγα τον τελευταίο μου κιουνεφέ (σιροπιαστό γλυκό με μπόλικο τυρί και φιστίκια) και κίνησα για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η Ιορδανία με μάγεψε κυρίως λόγω του φιλόξενου λαού της. Ήταν ένα χαλαρωτικό διάλειμμα ανάμεσα σε δυο χώρες που δύσκολα τις περιηγείται κανείς με τ’ όχημά του: την Αίγυπτο και το Ισραήλ…

Τρώγοντας τον τελευταίο μου κιουνεφέ στην Ιορδανία με το μικρό μου φίλο... Μου λείπει ήδη!

Τρώγοντας τον τελευταίο μου κιουνεφέ στην Ιορδανία με το μικρό μου φίλο… Μου λείπει ήδη!

Μπορείτε να δείτε το χάρτη με περισσότερες φωτογραφίες και ανταποκρίσεις στο: Live Trip Traveller

 

Where is mad nomad
Τα βιβλία μου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο σχετικά με το ταξίδι μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

 

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

Ταξιδεύω άρα υπάρχω   Facebook

Newsletters
Loading...Loading...


TED Talks

Η ομιλία μου στο TEDx Komotini

TEDx
Interview

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το greece2india

Asia
Awarded by
Jupiter's Traveller
Social media
Instagram   Instagram   Instagram