Automatic translation
SpanishPortugueseFrenchGermanItalianRussian
Supporters

Motoraid

 

REV'IT!

 

3P Racing

 

ELPA

 

eXTra Products

 

PlanetSim

 

Baja Designs

 

Travel Bookstore

 

NRG

 

Sena

 

Motomax

 

Flipped Horizons

   

Οικονομική Μακεδονίας

 

Moto Market

 

Cobrra

 

Atlas Panniers

 

Fifth Element

 

ANEK

 

Bikegear

 

Ω2

Νότια Αφρική: Στο νοτιότερο σημείο της Αφρικής!

   Κατεβαίνοντας από τη σχεδία με την οποία διέσχισα τον Ποταμό Orange, πάτησα σε νοτιοαφρικανικό έδαφος και βρέθηκα στο άλλο μισό του Διασυνοριακού Πάρκου /Ai/Ais – Richtersveld, που μοιράζεται ανάμεσα στη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Βρέθηκα σ’ ένα ερημικό τοπίο κι η αλήθεια είναι πως η νοτιοαφρικανική πλευρά είναι μονότονη. Τη διαδρομή μου μέσα από τους χωματόδρομους δυσκόλευε ο ισχυρός άνεμος που ερχόταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό και δημιουργούσε αμμοθύελλα.

Η ερημική διαδρομή στο Διασυνοριακό Πάρκο /Ai/Ais - Richtersveld είναι κάπως μονότονη, αλλά έχει και τις ομορφιές της.

Η ερημική διαδρομή στο Διασυνοριακό Πάρκο /Ai/Ais – Richtersveld είναι κάπως μονότονη, αλλά έχει και τις ομορφιές της.

   Όταν βγήκα για λίγο στην άσφαλτο, είδα στους καθρέφτες μου ένα πορτοκαλί φως να με πλησιάζει. Οι Νοτιοαφρικανοί συνήθως βάζουν ένα πορτοκαλί πλαστικό μπροστά στο φανάρι της μοτοσυκλέτας τους, για να τους βλέπουν καλύτερα οι άλλοι οδηγοί. Ήταν ο Phillip μ’ ένα KTM 990 Adventure. Μου έκανε νόημα, σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου κι αφού με ρώτησε από πού έρχομαι κι έμεινε άναυδος, αποφάσισε στη στιγμή να με ακολουθήσει! Του εξήγησα πως εγώ ήθελα να φτάσω στο Cape Town την επόμενη μέρα, γιατί ήθελα να εξερευνήσω χωματόδρομους και μικρά, παραλιακά δρομάκια. Μου είπε αμέσως: “Έρχομαι όπου θέλεις και κατασκηνώνουμε όπου θέλεις”! Αυτή είναι η μαγεία του μοτοσυκλετισμού… Ξαφνικά είχα για παρέα ένα Νοτιοαφρικανό, που ούτε καν γνώριζα πέντε λεπτά πριν. Η δίψα για εξερεύνηση μας ένωσε στο λεπτό!

Εξερευνώντας τις παραλίες και τα ποτάμια της δυτικής ακτής...

Εξερευνώντας τις παραλίες και τα ποτάμια της δυτικής ακτής…

   Με τη βοήθεια του GPS μου ανακαλύψαμε ωραίους, ερημικούς χωματόδρομους, που ανεβοκατέβαιναν ατελείωτους λόφους. Πότε-πότε περνούσαμε κι από καμιά γραφική φάρμα μέσα σ’ αυτά τα ειδυλλιακά τοπία. Βγήκαμε πάλι στα παράλια και κατασκηνώσαμε στην αμμουδιά, μπροστά στα κύματα που αέναα έρχονται από τον ωκεανό. Την επόμενη μέρα συνεχίσαμε νότια ακολουθώντας την ακτογραμμή, όσο είναι εφικτό. Περνούσαμε από γραφικές κωμοπόλεις και χωριουδάκια, των οποίων τα ονόματα ούτε καν είχα ακούσει. Θαυμάζοντας αυτά τα τοπία, σκεφτόμουν πως είναι κρίμα να φτάσει κανείς βιαστικός στο Cape Town μέσω του αυτοκινητόδρομου και να χάσει αυτή την όμορφη, παραλιακή διαδρομή.

Langebaan: ο παράδεισος του kitesurfer!

Langebaan: ο παράδεισος του kitesurfer!

   Πλησιάζοντας προς τη μοναδική, ίσως, πόλη που τόσο ανυπομονούσα να επισκεφτώ, διέκρινα από μακριά τη σιλουέτα του θρυλικού Table Mountain, που δεσπόζει στο Cape Town. Η κορυφή του είναι επίπεδη κι έτσι το όρος μοιάζει μ’ ένα γιγαντιαίο τραπέζι, εξ ου και το όνομά του. Το είχα δει τόσες φορές σε φωτογραφίες και βίντεο, που ήταν συγκινητικό να το βλέπω ζωντανά και να νιώθω πως κατάφερα αισίως να φτάσω μέχρι το νοτιότερο, σχεδόν, σημείο του ταξιδιού μου…

Απολαμβάνοντας το φρέσκο αέρα του Ατλαντικού Ωκεανού πάνω από το Cape Town! (Φωτογραφία: Cátia Castro)

Απολαμβάνοντας το φρέσκο αέρα του Ατλαντικού Ωκεανού πάνω από το Cape Town! (Φωτογραφία: Cátia Castro)

   Το Cape Town σίγουρα αποτελεί ένα ορόσημο για ‘μένα. Δεν είναι μόνο το νοτιότερο, σχεδόν, σημείο του ταξιδιού μου, αλλά σηματοδοτεί κιόλας το μέσον του, περίπου. Επίσης, εδώ είναι η μοναδική ευκαιρία που έχω να ανανεώσω, να επισκευάσω ή να συντηρήσω όποιο κομμάτι του εξοπλισμού μου χρειάζεται. Η Νότια Αφρική, σε κάποιους τομείς, είναι σα μια ευρωπαϊκή χώρα καταμεσής της Αφρικής. Μετά από ενάμιση χρόνο στο δρόμο, είναι πολύ ευχάριστο να έχω και πάλι πρόσβαση σε ανταλλακτικά, εξοπλισμό, μηχανήματα, εξειδικευμένα εργαλεία και ό,τι άλλο χρειάζομαι και δε μπορώ να βρω στην υπόλοιπη Αφρική.

Τοποθετώντας τα ρουλεμάν των τροχών που μου έστειλε η 3P Racing.

Τοποθετώντας τα ρουλεμάν των τροχών που μου έστειλε η 3P Racing.

   Εδώ αντικατέστησα την αλυσίδα κίνησης της AFAM, που κατέρριψε κάθε προσωπικό μου ρεκόρ, αφού άντεξε 44.000 χλμ. και μάλιστα με αρκετές χιλιάδες από αυτά να έχουν γίνει μέσα σε άμμο! Επίσης, η 3P Racing μου έστειλε ρουλεμάν τροχών, για να τ’ αντικαταστήσω προληπτικά και να μην την ξαναπατήσω όπως στο Τατζικιστάν 😉 Η Sena Bluetooth μου έστειλε το ολοκαίνουριο μοντέλο ενδοεπικοινωνίας, το 20S, το οποίο το χρησιμοποιώ κατά κόρον και τώρα που ταξιδεύω μόνος μου. Όχι μόνο ακούω μουσική στους βαρετούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αλλά με τη βοήθειά της καταγράφω ζωντανά τις αφηγήσεις στα βίντεο που τραβώ όταν οδηγώ. Αυτό το μοντέλο έχει και ραδιόφωνο, ενώ λειτουργεί αρκετά επιτυχώς και με φωνητικές εντολές έτσι, ώστε να μη χρειάζεται ν’ αφήσει κανείς το χέρι του από το τιμόνι. Αυτό που μ’ εντυπωσίασε, όμως, ήταν το πόσο δυνατό ήχο παράγουν αυτά τα μικρά ηχειάκια! Όταν δυνάμωσα τη μουσική τέρμα, νόμιζα πως ακούω κανένα ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας μέσα στο κράνος μου!

Το καινούριο μοντέλο ενδοεπικοινωνίας της Sena Bluetooth, το 20S, έχει ένα σωρό νέες δυνατότητες που μ' εντυπωσίασαν: ηχεία με απίστευτα δυνατό και καθαρό ήχο, φωνητικές εντολές, ραδιόφωνο, 2 χλμ. εμβέλεια κ.α.!

Το καινούριο μοντέλο ενδοεπικοινωνίας της Sena Bluetooth, το 20S, έχει ένα σωρό νέες δυνατότητες που μ’ εντυπωσίασαν: ηχεία με απίστευτα δυνατό και καθαρό ήχο, φωνητικές εντολές, ραδιόφωνο, 2 χλμ. εμβέλεια κ.α.!

   Κάτι άλλο που έπρεπε ν’ αντικαταστήσω ήταν το αντίσκηνό μου… Τελικά οι μπανέλες του αντίσκηνου της Seven Heaven αποδείχτηκαν σκάρτες, αφού από τους πρώτους μήνες μέχρι σήμερα έσπασαν σε καμιά δεκαριά σημεία. Έτσι μου έστειλαν από την Ελλάδα το παλιό μου αντίσκηνο, εκείνο που είχα στην Ασία. Το πρόβλημα ήταν πως εκείνο δεν ήταν πια αδιάβροχο, αλλά πήρα σπρέι αδιαβροχοποίησης κι ελπίζω να κάνει δουλειά… Επίσης, ήταν ώρα επιτέλους να πάρω ένα ζευγάρι σωστές μπότες για enduro! Το Motomax, λοιπόν, μου έστειλε τις Alpinestars Tech 5, οι οποίες είναι σκληρές και προσφέρουν πολύ καλή προστασία, αλλά μπορώ να τις φορώ άνετα όλη μέρα.

Στο δρόμο προς το Montagu Pass με τις καινούριες μου μπότες από το Motomax. Πολύ μου αρέσουν!

Στο δρόμο προς το Montagu Pass με τις καινούριες μου μπότες από το Motomax. Πολύ μου αρέσουν!

   Όπως φαίνεται, ο Άγιος Βασίλης ήρθε και με βρήκε στο Cape Town! Εδώ έζησα και την πιο ιδιαίτερη αλλαγή χρονιάς… Το απόγευμα, μετά από μια τρίωρη πεζοπορία, ανέβηκα στο Table Mountain κι από την κορυφή του απόλαυσα το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του 2014. Αφού είδα από ψηλά τα φωτάκια της πόλης να τρεμοσβήνουν, κατέβηκα πάλι απ’ το βουνό με τη βοήθεια του φακού μου. Καβάλησα τη μοτοσυκλέτα μου και πήγα στην παραλία του Camps Bay, όπου διάφορες παρέες, αλλά και οικογένειες, περίμεναν να σημάνει μεσάνυχτα. Καθίσαμε μπροστά στην αμμουδιά και ξαφνικά βλέπαμε να σκαν πυροτεχνήματα ολόγυρά μας! Το 2015 είχε έρθει…

Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του 2014 από την κορυφή του Table Mountain!

Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του 2014 από την κορυφή του Table Mountain!

   Το σημαντικότερο που έπρεπε να κανονίσω στο Cape Town ήταν η αλλαγή του διαβατηρίου μου. Αν και αυτό που έχω λήγει το 2017, οι σελίδες του έχουν γεμίσει με όλες αυτές τις αφρικανικές βίζες και σφραγίδες. Έτσι πήγα στο ελληνικό προξενείο της πόλης για να αιτηθώ καινούριο διαβατήριο, το οποίο θα έπαιρνα στα χέρια μου μετά από ένα μήνα.

Τέτοια ορεινά τοπία μου 'χαν λείψει στην Αφρική...

Τέτοια ορεινά τοπία μου ‘χαν λείψει στην Αφρική…

   Ευτυχώς, εν τω μεταξύ μπορούσα να ταξιδέψω στις κοντινές περιοχές και ν’ ανακαλύψω πόσα άκρως εντυπωσιακά τοπία κρύβει αυτή η χώρα. Ξεκίνησα με το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Στο δρόμο προς τα εκεί, η Chapman’s Peak Drive θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές του κόσμου κι όχι άδικα! Καθώς οδηγούσα στις βραχώδεις ακτές, σε αρκετό ύψος από τα γαλανά νερά του ωκεανού, είχα μείνει άναυδος! Αυτός ο συνδυασμός πράσινου κι απόκρημνων βουνών δίπλα στον ωκεανό είναι κάτι μοναδικό…

Η Chapman's Peak Drive θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές του κόσμου κι όχι άδικα!

Η Chapman’s Peak Drive θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές του κόσμου κι όχι άδικα!

   Δυστυχώς, όσο άναυδο με άφησαν τα τοπία αυτής της χώρας, άλλο τόσο άναυδο με άφησε κι ο ρατσισμός που επικρατεί… Γνώρισα πολλούς λευκούς Νοτιοαφρικανούς, απόγονους των αποικιοκρατών, που μιλούσαν τόσο άσχημα για τους μαύρους συντοπίτες τους, που έπρεπε να τους σταματήσω! Μέσα στην πόλη του Cape Town, αλλά και σε πολλά πλούσια προάστια, ζουν ως επί το πλείστον λευκοί. Είναι απίστευτο να βλέπει κανείς σε μια αφρικανική πόλη περισσότερους λευκούς παρά μαύρους! Οι μαύροι μένουν, συνήθως, στις άθλιες παραγκουπόλεις, που βρίσκονται πάντα έξω από το κέντρο, εκεί που δε χαλάν τη θέα των λευκών. Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη ομάδα ανθρώπων, οι μιγάδες. Αυτοί μένουν σε κάποια απλοϊκά σπιτάκια, που είναι όλα ίδια, σαν εργατικές κατοικίες.

Η πολύχρωμη μουσουλμανική γειτονιά Bo-Kaap.

Η πολύχρωμη μουσουλμανική γειτονιά Bo-Kaap.

   Δεν περίμενα να συναντήσω τέτοιον κοινωνικό διαχωρισμό… Ευτυχώς, τώρα πια ο διαχωρισμός αυτός δεν επιβάλλεται από τους νόμους, όπως συνέβαινε στην εποχή του απαρτχάιντ. Επιβάλλεται, όμως, από τους άγραφους κοινωνικούς κανονισμούς. Η κάθε ράτσα μισεί την άλλη κι έτσι οι περισσότεροι μαύροι δε θέλουν να μείνουν σε γειτονιά μιγάδων, ακόμη κι αν η τσέπη τους το επιτρέπει. Επίσης, αν ένας μιγάς μένει σε γειτονιά λευκών, θα χάσει τους φίλους του, αφού οι περισσότεροι θα τον κοροϊδεύουν και θα πάψουν να τον συναναστρέφονται!

Το καρναβάλι του Cape Town οργανώνεται μετά την πρωτοχρονιά!

Το καρναβάλι του Cape Town οργανώνεται μετά την πρωτοχρονιά!

   Ήταν ώρα να κατευθυνθώ ανατολικά και να εξερευνήσω τα βουνά και τα λαγκάδια… Ξεκίνησα με την ασφαλτοστρωμένη Route 62, που ήταν κάπως αδιάφορη. Από το Calitzdorp πήρα το χωματόδρομο προς το Oudtshoorn, που περιβάλλεται από γραφικές φάρμες με στρουθοκαμήλους. Επισκέφτηκα τις τεράστιες Σπηλιές Cango, ανέβηκα κάποια περάσματα στα βουνά, όπως το περίφημο Montagu Pass και βγήκα στη θρυλική Garden Route. Μα τι ομορφιά ήταν αυτή… Ειδικά η διαδρομή από το George μέχρι το Wilderness είχε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχω αντικρύσει ποτέ!

Όλη η Garden Route είναι πανέμορφη, αλλά ειδικά η διαδρομή από το George μέχρι το Wilderness με αποστόμωσε!

Όλη η Garden Route είναι πανέμορφη, αλλά ειδικά η διαδρομή από το George μέχρι το Wilderness με αποστόμωσε!

   Κάπου εκεί, μετά από 540 μέρες στο δρόμο, σχεδόν ενάμιση χρόνο, και 44.620 χιλιόμετρα, έφτασα στο νοτιότερο σημείο του ταξιδιού μου και στο νοτιότερο σημείο όπου έχω βρεθεί ποτέ, το Cape Agulhas! Εκεί είναι που ενώνεται ο Ινδικός Ωκεανός με τον Ατλαντικό. Το GPS μου έδειχνε περίπου 34,5 μοίρες νότια, δηλαδή περίπου εκεί που βρίσκεται η Κρήτη, αλλά από την άλλη πλευρά του ισημερινού! Γι’ αυτό αυτές οι περιοχές έχουν μεσογειακό κλίμα. Μόνο που όταν είναι χειμώνας στην Ελλάδα, είναι καλοκαίρι εδώ κι έτσι απόλαυσα και τα μπανάκια μου στον Ινδικό Ωκεανό 😉

Μετά από 540 μέρες στο δρόμο, σχεδόν ενάμιση χρόνο, και 44.620 χιλιόμετρα, έφτασα στο νοτιότερο σημείο του ταξιδιού μου, το Cape Agulhas!

Μετά από 540 μέρες στο δρόμο, σχεδόν ενάμιση χρόνο, και 44.620 χιλιόμετρα, έφτασα στο νοτιότερο σημείο του ταξιδιού μου, το Cape Agulhas!


 

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος του βίντεο σχετικά με τις περιπέτειές μου στη Νότια Αφρική:

Soundtracks (Νοτιοαφρικανική μουσική):
Ladysmith Black Mambazo – Unomathemba
Seven Day Story – Going Nowhere Slowly
Paige Mac
Springbok Nude Girls – Kill Them For The Country
Nur Felix Live & The Band – Spare a Little Change
Rodriguez – I Wonder
Mango Groove – Special Star
Steppenwolf – Born to be Wild
Bright Blue – Weeping
Death By Chocolate – A Tribute To SA Girls
Leslie Nkosi and the Alexandra Dead End Kids – Baleka
Mango Groove – Southern Sky

 

Παρουσιάσεις

Αίγιο
Κυριακή
2 Φεβρουαρίου 2020, 12:00
Ψηλά Αλώνια
Vostizza psitocafe Διοργάνωση: Π.Α.ΛΕ.ΜΟΤ.

Αφίσα

Περισσότερα...

Where is mad nomad
Τα βιβλία μου

Κυκλοφόρησε το βιβλίο σχετικά με το ταξίδι μου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

 

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

Ταξιδεύω άρα υπάρχω   Facebook

Newsletters
Loading...Loading...


TED Talks

Η ομιλία μου στο TEDx Komotini

TEDx
Interview

Ντοκιμαντέρ σχετικά με το greece2india

Asia
Awarded by
Jupiter's Traveller